Ателие

Николай Шмиргела (1911-1999) е скулптор, художник, илюстратор, критик и театрален деец, основател и дългогодишен член на Дружеството на новите художници, директор на Националната галерия, създател на Криптата към храм-паметника “Св. Александър Невски”.
Скулптурното ателие на художника, в което той работи през последните тридесет години, е известно сред художествено-творческата интелигенция с особената си артистична атмосфера и дух.
По Проекта “Красива България” UNDP Фондация “Н. Шмиргела” успя да го реконструира в своеобразен културен център: галерия и книжен щанд.

Целта е да се съхранят и изложат част от пластиките на скулптора, негови рисунки, част от архива, колекцията и библиотеката му, като едновременно с това в архитектурното пространство навлезе усещането за динамиката на днешния ден чрез актуални експозиции и различни културни събития, обединили творци от различни поколения.

Огромна мечта е Центърът-Ателие да стане пресечна точка за различни идеи, представи и позиции на художници и писатели, театрали и музиканти, които отвъд егоцентризма на творческия процес усещат зрителя и неговите търсения и са готови да му се посветят. Идеята е Ателието да бъде територия на съзидателния експеримент, чрез който хармоничното в живописта и пластиката не само да се превръща в основа за диалог на творци от различни поколения, но и да възпитава младите в приемственост.

В този ред на мисли за Фондация “Н. Шмиргела” е от огромно значение работата с деца (8-13 г.). В заниманията с тях най-важното е обичта и спокойствието в една наистина творческа атмосфера, в едно “истинско” ателие. Децата трябва да усещат вниманието, за да могат постепенно да ни се доверят и да пресъздадат мечтите си или да нарисуват сънищата си, защото именно на това възрастните по едни или други причини все по-малко обръщат внимание. Малките имат нужда да изразят без думи всичко, което ги вълнува, за да разберат по-добре себе си, света и нас. Едва тогава те биха могли да променят хода на нашето ежедневие и... нашето бъдеще.